Electro Esquire

A apărut numărul aniversar (75 de ani) al Esquire-ului american, care aduce ceva nou în publishing-ul mondial: prima copertă electronică. E-ink-ul e încă în dezvoltare și Esquire a folosit o versiune mai retrogradă și ieftină a tehnologiei, dar o copertă electronică e un semn interesant a ce ne așteaptă pe viitor.

Pe YouTube există deja videoclipuri cu coperta (doar 100.000 de mii de exemplare au acest mecanism în ele și ele sunt destinate tarabelor). Uitați unul dintre ele:

Mie mai interesant mi se pare conținutul acestui număr special: peste 250 de pagini de texte despre 75 de oameni care vor revoluționa secolului XXI. De fapt asta e și tema numărului aniversar: secolulul XXI începe acum. Granger mi-a povestit că vor face asta când l-am cunoscut în martie, dar nu mă gândeam că rezultatul va fi atât de spectaculos.

Ajunge să vă spun că e un număr în care scriu toate numele grele asociate cu revista: Tom Junod (despre o lume fără Steve Jobs), Mike Sager (despre omul care va schimba partidul republican – nu, nu e nici pe departe vorba de McCain), Scott Raab (despre construcția Freedom Tower), A.J. Jacobs (despre cel mai deștept cuplu din America) și Chris Jones (despre expații americani din China). Și astea nu sunt nici o fărâmă din ce ascunde numărul.

Ce e în capul unui editor care se aruncă într-o astfel de nebunie? Da, dorința de a inova e una. Dar, cum bine zice Granger într-o discuție cu James Brady de la Forbes, frica e un motivator la fel de bun:

“A great editor is motivated entirely by fear. Reading Clay Felker‘s obits, I was reminded Clay himself once said he was afraid that television would completely overwhelm magazines. And that didn’t happen. I don’t buy that anything else will either.”

UPDATE: Un clip oficial și alte informații despre cum a fostt făcută coperta (și cum poate fi ea reciclată), aici.

Comments

3 Responses to “Electro Esquire”

  1. jurnalismonline.ro » Blog Archive » Esquire cu coperta electronica on October 2nd, 2008 7:25 pm

    […] A scris recent Cristian Lupsa despre editia Esquire-ul american de octombrie, care marcheaza 75 de ani de la aparitie. Vreo suta de mii de exemplare au aparut cu coperta electronica si am reusit sa pun si eu mana pe unul dintre ele (costa 6 dolari in loc de 4,50, sau cam asa ceva). E fain ca e ceva nou, dar, cum spune si Lupsa, mai fain e continutul, care intr-adevar da clasa. […]

  2. Coperta puzzle : A Scrie on April 1st, 2009 7:02 am

    […] – întâi au fost inovaÅ£iile de titraj (pentru care au ÅŸi câştigat premii de design), apoi coperta electronică, apoi reclama încastrată. A sosit timpul pentru coperta puzzle. Cine e de vină? Mai mult ca […]

  3. Esquire 3-D : A Scrie on October 29th, 2009 9:26 am

    […] un an de la coperta cu cerneală electronică, Esquire US a scos o copertă cu elemente 3-D, vizibile pe un ecran de calculator când copertă e […]

Leave a Reply