Cum se naÅŸte un text (Ziua 1)

Eram într-o dimineaţă la metrou ÅŸi ascultam un episod mai vechi din This American Life: The job that takes over your life. ÃŽn deschidere, Ira Glass compara producerea unui episod cu cele cinci stadii ale răspunsului omului la boală: negare, furie, negociere, depresie ÅŸi acceptare. Mi s-a părut amuzantă trimiterea pentru că deseori simt că trec prin aceste faze înainte să reuÅŸesc să mă apuc de scris – de la negarea faptului că perioada de documentare s-a încheiat, la furia că nu am destul material, la acceptarea faptului că scriitura de non-ficÅ£iune nu poate fi perfectă ÅŸi că trebuie să mă apuc de scris dacă e să public textul vreodată. (Când faci jurnalism de poveste, trebuie să accepÅ£i până la urmă că “perfect is the enemy of good”.)

Azi a fost ziua în care am trecut prin ultima fază, cea în care accept faptul că abia de mâine voi scrie susÅ£inut. V-am mai spus că am tendinÅ£a să pierd o zi întreagă – deÅŸi e liberă – înainte de a începe un prim draft. Tot Glass spune în episodul cu pricina: “At least if I’m here, I’m think, I’m not out worrying about all the things I’m supposed to do when I get here.” Corect. Dacă stau în casă între carneÅ£ele ÅŸi calculator, am senzaÅ£ia că mă pot apuca oricând.

Ca să nu fie o zi pierdută în totalitate, mi-am făcut o schemă a textului şi mi-am petrecut după-amiaza subliniind prin cele cinci dosare cu notiţe (transcrieri de interviuri cu personajul, alte texte despre el, informaţii ajutătoare etc etc etc) pasajele relevante pentru fiecare secţiune. (Notă: trebuie să-mi îmbogăţesc paleta de highlighters.)

Mai jos aveţi o imagine a mesei de bucătărie în timpul acestui proces. Scopul exerciţiului e să-mi clarific direcţia textului şi să fac o primă triere a informaţiilor. În plus, am încercat o primă distribuţie materialului adunat în scene (din fericire am avut acces în viaţa personajului meu şi am avut o de unde alege scenele relevante). Organizarea asta e singurul mod în care simt că scrie un text cât de cât coerent în patru zile.

Voi cum vă organizaţi?

*** Personajul despre care scriu va rămâne deocamdată un mister. Ce vă pot spune e că textul va apărea în numărul următor al Esquire România.

Comments

3 Responses to “Cum se naÅŸte un text (Ziua 1)”

 1. Petru on September 6th, 2008 8:34 pm

  Foloseste MindMaps!

  Fa rost de o paleta serioasa de creioane colorate si ceva coli A4 (preferabil A3) si incepe central cu o imagine cat mai “interesanta” a ideii centrale pe care vrei sa o transmiti. Radiaza din ea ideile principale ce sustin ideea centrala iar apoi din fiecare idee principala ideiile secundare.

  Cauta pe YouTube dupa MindMaps + Tony Buzan si o sa gasesti cateva filmulete scurte cu detalii mai multe despre acest procedeu.

 2. Ina on September 8th, 2008 9:37 am

  Prima oara adun ca o furnica tot ce se poate despre subiect, fara nici o ordine, fara gandire critica, tot ce mi se pare demn de interes.

  Apoi las laoparte o zi si intre timp lucrez la altceva.

  Apoi povestesc cuiva despre noul text la care lucrez si las sa se cearna prima organizare a textului.

  Apoi recitesc odata toate informatiile si scriu pe cat posibil din minte. (Ma uit la notite bineinteles dar nu merg copy-paste prin sutele de randuri de text)

  Iar il las.

  Reiau tot, ca si la o lectura obisnuita si vad cum suna, cat de logic e. Asa imi dau seama si daca se inteleg comparatiile, aici incep sa tai din el. (Tind sa ma lungesc aiurea.)

  Il dau editorului and i wait. A fost primul draft.

 3. Cei care plănuiesc şi cei care se avântă : A Scrie on October 23rd, 2008 8:36 am

  […] sunt un plunger. Eu mă uit cu jind la o schemă precum cea făcută de Cristi la articolul despre Bucurenci. Primul meu draft este ceea ce Roy […]

Leave a Reply