Cum se naÅŸte un text (Ziua 1)

Eram într-o dimineață la metrou și ascultam un episod mai vechi din This American Life: The job that takes over your life. În deschidere, Ira Glass compara producerea unui episod cu cele cinci stadii ale răspunsului omului la boală: negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Mi s-a părut amuzantă trimiterea pentru că deseori simt că trec prin aceste faze înainte să reușesc să mă apuc de scris – de la negarea faptului că perioada de documentare s-a încheiat, la furia că nu am destul material, la acceptarea faptului că scriitura de non-ficțiune nu poate fi perfectă și că trebuie să mă apuc de scris dacă e să public textul vreodată. (Când faci jurnalism de poveste, trebuie să accepți până la urmă că “perfect is the enemy of good”.)

Azi a fost ziua în care am trecut prin ultima fază, cea în care accept faptul că abia de mâine voi scrie susținut. V-am mai spus că am tendința să pierd o zi întreagă – deși e liberă – înainte de a începe un prim draft. Tot Glass spune în episodul cu pricina: “At least if I’m here, I’m think, I’m not out worrying about all the things I’m supposed to do when I get here.” Corect. Dacă stau în casă între carnețele și calculator, am senzația că mă pot apuca oricând.

Ca să nu fie o zi pierdută în totalitate, mi-am făcut o schemă a textului și mi-am petrecut după-amiaza subliniind prin cele cinci dosare cu notițe (transcrieri de interviuri cu personajul, alte texte despre el, informații ajutătoare etc etc etc) pasajele relevante pentru fiecare secțiune. (Notă: trebuie să-mi îmbogățesc paleta de highlighters.)

Mai jos aveți o imagine a mesei de bucătărie în timpul acestui proces. Scopul exercițiului e să-mi clarific direcția textului și să fac o primă triere a informațiilor. În plus, am încercat o primă distribuție materialului adunat în scene (din fericire am avut acces în viața personajului meu și am avut o de unde alege scenele relevante). Organizarea asta e singurul mod în care simt că scrie un text cât de cât coerent în patru zile.

Voi cum vă organizați?

*** Personajul despre care scriu va rămâne deocamdată un mister. Ce vă pot spune e că textul va apărea în numărul următor al Esquire România.

Comments

3 Responses to “Cum se naÅŸte un text (Ziua 1)”

  1. Petru on September 6th, 2008 8:34 pm

    Foloseste MindMaps!

    Fa rost de o paleta serioasa de creioane colorate si ceva coli A4 (preferabil A3) si incepe central cu o imagine cat mai “interesanta” a ideii centrale pe care vrei sa o transmiti. Radiaza din ea ideile principale ce sustin ideea centrala iar apoi din fiecare idee principala ideiile secundare.

    Cauta pe YouTube dupa MindMaps + Tony Buzan si o sa gasesti cateva filmulete scurte cu detalii mai multe despre acest procedeu.

  2. Ina on September 8th, 2008 9:37 am

    Prima oara adun ca o furnica tot ce se poate despre subiect, fara nici o ordine, fara gandire critica, tot ce mi se pare demn de interes.

    Apoi las laoparte o zi si intre timp lucrez la altceva.

    Apoi povestesc cuiva despre noul text la care lucrez si las sa se cearna prima organizare a textului.

    Apoi recitesc odata toate informatiile si scriu pe cat posibil din minte. (Ma uit la notite bineinteles dar nu merg copy-paste prin sutele de randuri de text)

    Iar il las.

    Reiau tot, ca si la o lectura obisnuita si vad cum suna, cat de logic e. Asa imi dau seama si daca se inteleg comparatiile, aici incep sa tai din el. (Tind sa ma lungesc aiurea.)

    Il dau editorului and i wait. A fost primul draft.

  3. Cei care plănuiesc şi cei care se avântă : A Scrie on October 23rd, 2008 8:36 am

    […] sunt un plunger. Eu mă uit cu jind la o schemă precum cea făcută de Cristi la articolul despre Bucurenci. Primul meu draft este ceea ce Roy […]

Leave a Reply