Esquire România, Octombrie 2008

Esquire Octombrie 2008

Despre articolul de copertă al Esquire-ului de octombrie (pe tarabe într-o săptămână) am scris deja o gramadă. Nu am scris despre omul din articol, dar am scris un foileton în cinci episoade despre procesul care a dus la nașterea textului.

A sosit timpul să aflați și despre cine era vorba. Personajul meu e Dragoș Bucurenci, care astăzi conduce asociația MaiMultVerde. Spun “astăzi” pentru că nu poți vorbi despre Bucurenci fără a stabili ce moment e la mijloc. Mulți știu de el, mulți l-au văzut la TV, mulți l-au citit și mulți au rămas cu întrebarea: E Bucurenci pe bune? Sau, cum mi-am permis să formulez întrebarea în titlu, Poți avea încredere în acest om?

Ce am încercat să fac în acest text e nu doar să argumentez un răspuns la această întrebare (pe care eu mi l-am dat – aflați citind care e acesta), ci să încerc (subtil) să conving cititorul că dacă Bucurenci va continua să lucreze și să creeze în ritmul în care o face acum, această întrebare va fi una la care mulți dintre noi va trebui să răspundem.

Sub titlu e șapoul acestui text. Îl reproduc mai jos în întregime.

Dragoș Bucurenci a tânjit să scape de copilărie. Nefiind bun la nimic anume, s-a risipit în toate: fizică, chimie, filosofie. A renunțat la facultate pentru o slujbă. A dublat regimul de club cu un regim de vicii: alcool, tutun, iarbă, K, pastile. A publicat zeci de articole, a scris o carte și a fugărit trenduri. A devenit vedetă de televiziune și copilul teribil care s-a duelat cu intelectualimea română în interpretarea comunismului. A preluat Salvați Dunărea și Delta și a făcut din ea cea mai puternică organizație de mediu din țară. S-a construit pe sine ca brand cu atâta sârg încât lumea a uitat că el se ocupă de ecologie. “Tu ești pretutindenar”, i-a spus un profesor în liceu. “Asta o să te piardă pe tine.” Astăzi, la 27 de ani, Bucurenci conduce MaiMultVerde, o asociație ecologistă care reinventează modul de funcționare al unui ONG. E hiper-competitiv, tranșant, nemulțumit, pedant, vanitos, idealist și hotărât să domolească pretutindenarul din el, ca să poată termina ce începe.

Bucurenci e doar unul dintre cei 15 oameni pe care i-am identificat în acest număr ca fiind “inovatorii“: oameni care inspiră, provoacă și schimbă lumea în care trăim. Într-un pachet fantastic de 30 de pagini, îi veți mai cunoaște printre alți pe Ion Băraru, profesorul care e “de vină” pentru succesele atâtor liceeni români la concursurile NASA, Răzvan Penescu, fondatorul portalului de cultură Liternet sau Victor Velculescu, un doctor în genetică care caută un tratatment pentru cancer. În același pachet, veți putea vedea proiecte realizate de artiștii Iosif Kiraly și Ciprian Mureșan.

Și mai e ceva. (Numărul acesta e ultimul la care am contribuit ca senior editor) așa că mă simt dator să punctez textele care mi-a făcut plăcere să le “ating”). Tot în acest număr găsiți un portret făcut de Dia Radu lui Sergiu Nicolaescu, cel mai longeviv și productiv regizor român. În acest text veți găsi un Nicolaescu neliniștit și neîmpăcat. La 78 de ani, cu zeci de filme în spate, regizorul se simte nedreptățit de critică și de noua generație a filmului românesc.

Tot în numărul de octombrie:
Medeea Marinescu îți spune 10 lucruri pe care nu le știi despre femei.
– Ce am învățat: Justin Capra.
– Brăduț Ulmanu despre București.
– O glumă bună spusă de Daiana Anghel.

* Design: Raymond Bobar.

Comments

14 Responses to “Esquire România, Octombrie 2008”

  1. Anthalle Adh Harrah on September 22nd, 2008 10:25 pm

    O coperta mai mult decat reusita avand in vedere job-ul lui Dragos si ceea ce promoveaza el. Diane Kruger o actrita din Germania pe care abia astept sa o vad in ESQ.

  2. zapacita on September 23rd, 2008 9:53 am

    de-abia astept sa apara :D In primul rand pt textul cu Bucurenci. Sunt insa foarte curioasa si de maniera in care e prezentat Sergiu Nicolaescu…:)

  3. Emi Gal on September 23rd, 2008 11:04 am

    Abia astept!

  4. Ce fel de brand este Bucurenci? « Teologie pentru azi on September 23rd, 2008 11:16 am

    […] Cf. sursa. […]

  5. ovia herbert on September 23rd, 2008 11:37 am

    personalitati interesante.
    nicolaescu insa nu trebuie sa se mire de ce nu este respectat de generatia de acum. ultimele lui productii cred ca lasa mult de dorit. este depasit de ce se intampla in cinematografia actuala ca mod de a filma, subiecte si narare a unei povesti. nu contest cateva din filmele lui dinainte de revolutie. apoi el este cel care a blocat niste fonduri in anii trecuti, pentru filme ale tinerilor sau mai corect nu a dat banii necesari, prin functia pe care o avea la cnc.
    as vrea daca nu par deplasat, sa propun un om, care face lucruri pe care putini sunt in stare sa si le inchipuie, dar sa le si puna in practica.
    numele lui este alin totorean si aici este site-ul lui http://www.wildtrack.ro/, pentru o idee despre ce a facut si va face in continuare.
    vroiam sa mai intreb cand se va mai tine cursul de jurnalism?

  6. mahrr on September 23rd, 2008 2:06 pm

    bucurenci ăsta mă surprinde pe zi ce trece. cum de a reuşit el să ajungă atât de cunoscut rămâne o enigmă pentru mine.
    oricum, abia aştept să citesc povestea lui din ESQ.
    …ÅŸi sper că acesta nu o să fie ultima poveste spusă de cristian lupÅŸa în paginile ESQ.

  7. jurnalismonline.ro » Blog Archive » Esquire de octombrie: 15 oameni interesanti on September 24th, 2008 3:06 am

    […] sa vedeti coperta si sa cititi ceva detalii despre numarul de octombrie al Esquire la Cristi Lupsa pe blog. Intre altele, e acolo un grupaj cu 15 oameni care fac lucruri inovatoare (zice Esquire), plus un […]

  8. George Hari Popescu on September 24th, 2008 9:41 pm

    Bucurenci, Bucurenci, dar unde sunt rastelurile de la Automatică? Faptele mari se fac prin lucruri mici, de către anonimi.

  9. Profesionistul at bucurenci.ro on October 5th, 2008 11:00 pm

    […] zâmbit când am văzut, pe blogul lui Cristi, titlul materialului. ÃŽntr-adevăr, în timpul petrecut împreună, Cristi mi-a câştigat […]

  10. cata on October 6th, 2008 2:29 am

    Renunti la Esquire ?

  11. Cristi on October 6th, 2008 5:43 am

    Cata: N-as spune ca “renunt”. Doar ca, asa cum am spus si aici, imi schimb statutul. Voi continua a colaborez cu Esquire din aceasta pozitie.

  12. cata on October 15th, 2008 2:51 am

    Interesanta miscare si… curajoasa, as spune, tinand cont ca a fi freelancer in Romania e o adevarata aventura (presupun). Dar daca tu ai ales-o inseamna ca ai gandit bine inainte si probabil va fi una de bun augur din toate punctele de vedere. Mi-au placut mult textele scrise in Esquire pana acum . Mult succes ca freelancer !

  13. Două portrete. Sau profiluri? : A Scrie on November 12th, 2008 8:41 am

    […] să încercăm aÅŸa) lui DragoÅŸ Bucurenci, ecologist inovator, material despre care am mai scris aici ÅŸi aici. A fost publicat în octombrie. (Foto: Alex […]

  14. vanzare apartamente on September 11th, 2009 5:43 pm

    noroc cu voi! ca asa am aflat si eu de Bucurenci asta hot! dragutz, dar papusa masculina preferata pt.mine ramane tot Wentworth Miller – protagonistul Prison Break!

Leave a Reply