A scrie e a scrie cu informaţii

Ne e greu să abandonăm ideea că poveÅŸtile spectaculoase Å£in de „condei”. Nu-mi place cuvântul „condei”. De fapt, aÅŸ renunÅ£a oricând la „condei” pentru „informaÅ£ii”. PoveÅŸtile jurnalistice bine spuse depind de informaÅ£ii. Iar „informaÅ£ii” nu înseamnă sunt doar ce s-a întâmplat, când ÅŸi ce părere aveÅ£i dumneavoastră, sursa mea, despre asta?

InformaÅ£iile – când vine vorba de poveÅŸti – sunt mulÅ£imea de piese cu care vei construi: de la detalii de atmosferă, la cronologie, la semnificaÅ£ie, la acÅ£iune, la dialog etc. Åži, pe cuvânt, toate astea sunt pe teren. Nu vin din „condei”.

Cursanţii mei pornesc zilele astea în căutarea unei poveşti (a doua, una care nu e despre ei) şi îi văd pe unii cum se străduiesc apriori să identifice în ideile lor toate piesele acestei construcţii. Eu încerc să îi conving că le vor găsi, una câte una, că n-are rost să încerce să le ghicească înainte să iasă pe teren. Să presupunem că ai găsit un personaj care te atrage, un tip care-şi petrece nopţile sculptând portrete în castane. Pare interesant, îţi spui. Dar care e semnificaţia? Ce se întâmplă în povestea asta? Ce tensiune construiesc dacă omul nu participă la un campionat de sculptat în castane? Toate întrebări esenţiale când evaluezi o poveste.

Dar nu vei afla răspunsul la ele întrebându-te dacă în povestea acestui sculptor chiar există toate piesele. Du-te la el acasă. Stai cu el noaptea când sculptează ÅŸi ziua când face altceva. Vezi cine e. Află despre el. ÃŽnÅ£elege-l. Observă-l. Åži poate vei afla că e în divorÅ£. Sau că sculptează noaptea pentru că atunci e liniÅŸte în cartier – ar sculpta ziua, dar nu are bani să se mute din blocul în care stă. Vei găsi acÅ£iune. Vei găsi tensiune. Åži vei găsi ÅŸi semnificaÅ£ie în povestea acestui om aparent mic.

Informaţiile se vor aduna, una după alta. Apoi vei începe să îmbini piesele. Vei hotărî care e ideea pe care vrei s-o transmiţi. Vei ridica o structură. O vei întări. O vei şlefui. Şi ici-colo, vei pune nişte floricele.

Meşteşugăreşte. Dă-l încolo de condei.

Sigur că scriitura contează. Dar ea se poate îmbunătăţi la birou, prin exerciţiu. Dar ca să ai pe ce s-o exersezi, du-te pe teren. Nu aştepta povestea ideală, pentru că nu-ţi va pica în poală. Caută oameni, intră în viaţa lor, adună informaţii. Şi apoi, când ai strâns de te dor picioarele de la mers, degetele de la notat şi capul de la gândit, pune şi nişte condei. După gust.

Comments

5 Responses to “A scrie e a scrie cu informaÅ£ii”

 1. runbaby on March 7th, 2009 10:34 am

  aferim :)

 2. Mihaela on March 7th, 2009 1:30 pm

  Mi-am dat seama ce lipseÅŸte abia acum – „informaÅ£ii” nu sunt doar ce s-a întâmplat, ci ÅŸi ce părere aveÅ£i dumneavoastră, sursa mea, despre asta?

  Era acolo şi n-o vedeam. Simţeam că lipseşte ceva fundamental în draft şi nu puteam să-i zic pe nume. Ai pus degetul pe rană deschisă :)

  Mihaela

 3. Mihai on March 8th, 2009 7:09 pm

  Pentru mine, asta s-ar putea să fie una din cele mai importante lecÅ£ii – despre presă, în primul rînd, ÅŸi despre mine, în al doilea.
  Ia afirmaÅ£ia asta ca venind din partea unuia care, de doi ani ÅŸi ceva de cînd a intrat în domeniul ăsta, aude periodic de la ceilalÅ£i că “are condei” – aÅŸa, ÅŸi?
  Mulţam pentru postul ăsta.

 4. Vorba e ieftină. Jurnalistul e leneş. : A Scrie on March 13th, 2009 8:31 am

  […] bun e cel care e capabil să arate ce s-a întâmplat astăzi în lumea în care trăiesc. Åži o face scriind cu informaÅ£ii. Nu scriind bine ÅŸi împungând din […]

 5. Cum (să) scrii prostii : A Scrie on July 3rd, 2009 11:59 am

  […] valoare substanÅ£a unui text, nu excesele stilistice ale autorului. Am mai vorbit despre asta ÅŸi aici. (Nu are rost să dau exemple – deschideÅ£i la întâmplare orice publicaÅ£ie electronică […]

Leave a Reply