Tabu aniversar (mai 2009)

coperta 80

Tabu de mai e număr aniversar – ÅŸapte ani. Acum câteva săptămâni mi-am petrecut o zi întreagă frunzărind arhiva revistei. Unele materiale au fost amuzante (Mircea Badea ÅŸoptind în urechea unei iepe?), unele greu de repetat (Mihaela Rădulescu sărutându-se cu Daniela Nane), iar altele ne-au făcut curioÅŸi. Dosarul din acest număr aduce la zi unele dintre poveÅŸtile cele mai interesante din istoria revistei. CitiÅ£i ÅŸi aflaÅ£i ce s-a întâmplat cu campioana de badminton, cu puÅŸcăriaÅŸa închisă pe viaţă pentru complicitate la omor ÅŸi cu tipa care a apărut goală în spot-ul de lansare al revistei.

Povestea de copertă e scrisă minunat de Cristina Bazavan, redactorul-ÅŸef, care a urmărit-o pe Oana Cuzino la filmări, la o ÅŸedinţă de redacÅ£ie ÅŸi apoi a petrecut niÅŸte timp cu Oana ÅŸi fetiÅ£a ei. PropoziÅ£ia mea preferată: “Până în clipa aceea, adâncitura cămăşii de mătase se termina în punctul cel mai înalt din bolta pe care o formau sânii, un fel de zenit voluptos provocator, dar care nu dezvăluia nimic”.

Gabriela PiÅ£urlea scrie despre Ludmila Corlăteanu ÅŸi povesteÅŸte cum a reuÅŸit designerul să-ÅŸi înceapă propriul brand. Da, are legătură cu vise ÅŸi o gramadă de muncă – o parte din ea pe vase de croazieră.

Cel mai curajos text din acest număr îi aparÅ£ine lui Ani Sandu, care a scris un text despre “fata de la pagina 5”. Da, despre idea fetei de la pagina 5 ÅŸi despre Cristina Marda, care a apărut la acea rubrică la vârsta de 30 de ani – o raritate. Ani e la primul text care necesită atâta analiză ÅŸi atât de mult timp petrecut cu subiectul. “E prima oară când intru atât de mult în viaÅ£a unui om”, spune ea. “E epuizant”.

Mai jos, o bucată sănătoasă din deschiderea textului – fotografiat de Roald Aron:

INDIFERENT CUM POZEAZĂ, toate vor acelaşi lucru: să cocheteze cu modellingul şi să apară la televizor. Azi poate fi o brunetă ciocolatie de 1,60 m, care priveşte galeşă peste umăr, cu fundul încadrat de un triunghi mic susţinut pe un fir mai subţire ca breteaua de la sutien. Mâine o blondă în pantaloni negri mulaţi şi sutien alb cu buline, care-şi odihneşte pe şolduri unghiile roşu-violent. Poimâine o altă blondă, înălţată pe tocuri, în costum de baie marinăresc, o mână pe şold, cealaltă adusă nonşalant după cap, cât să-i dea un imbold sfidător bărbiei.

Sunt diferite, dar visează acelaşi vis – să ajungă cunoscute şi să culeagă aplauze şi aprecieri. Sunt fetele de la pagina 5, care privesc la Mihaela Rădulescu, Nicoleta Luciu, Daniela Crudu sau Simona Sensual, imagini învălmăşite ale succesului feminin românesc, apoi se studiază în oglindă şi se întreabă „De ce ele şi nu eu?”. Se fotografiază în ipostaze similare, zâmbesc când timid, când provocator, dezgolesc întâi un umăr, apoi un genunchi, apoi un sfârc – două dacă trebuie – şi privesc aparatul cu ochi rugători.

(…)

Fetele de la pagina 5 nu pierd timpul. Iau orice oportunitate din zbor.

fatapag5

Comments

3 Responses to “Tabu aniversar (mai 2009)”

  1. runbaby on April 28th, 2009 10:21 pm

    pentru ca iar n-am ajuns la intalnirea narativilor :(, profit de ocazie sa-i marturisesc aici lui Ani Sandu ca sunt o fana a condeiului ei :)

  2. Ani on April 29th, 2009 4:00 pm

    Multu. Cred ca-i mai degraba reporting decat condei ;)

  3. runbaby on April 29th, 2009 10:41 pm

    whatever you call it, it’s good!

Leave a Reply