Jurnalul unei poveÅŸti (din Esquire #6)

Coperta MartiePe coperta Esquire-ului de martie – de săptămâna asta pe tarabe – e Florin Piersic Jr., un bărbat despre care mai toată lumea are deja o părere formată. Nu voi scrie aici despre text, ci voi face o scurtă biografie a procesului de facere. Chiar dacă nu e la fel de revelator ca dezvăluirile făcute de Georgiana ÅŸi Camelia, sper ca ÅŸi acest jurnal să vă ajute să vă daÅ£i seama cum se naÅŸte un articol de revistă.

PS: Înainte să citiţi jurnalul acesti poveşti vă reamintesc că puteţi trimite gândurile voastre despre Esquire-ul de martie la esquire [at] sanomahearst.ro.

8.01 – Redactorul-ÅŸef vorbeÅŸte la telefon cu Piersic Jr. Piersic Jr. spune că-i place ideea de-a apărea în Esquire.

9.01 – ora 11:00 – îi dau un mesaj lui Piersic Jr., întrebându-l când are ceva timp să vorbim.
ora 16:0 – Piersic răspunde ÅŸi spune să-l sun.
ora 16:30 – Vorbim la telefon ÅŸi stabilim să ne auzimdin nou a doua zi ca să stabilim o întâlnire.

10.01 – ora 21:00 – Vorbim la telefon. Piersic e la metrou ÅŸi spune că are niÅŸte zile încărcate. E joi seară – hai să vorbim cel mai bine luni.

13.01 – E duminică ÅŸi stau în pat să mă uit la cele două filme ale lui: Fix Alert ÅŸi Eminescu vs. Eminem.

14.01 – ora 18:00 – Vorbim la telefon ÅŸi stabilim o întâlnire pentru a doua zi la Casa Presei.
ora 19:00 – mă aÅŸez să citesc dosarul cu vreo 30 de pagini de interviuri ÅŸi ÅŸtiri cu/despre el pe care le-am adunat în ultimele zil.

15.01 – ora 13:00 – Ne întâlnim la Casa Presei ÅŸi mergem la Taverna Sârbului. Piersic îşi ia biftec tartar. Eu îi spun că n-am întrebări pregătite ÅŸi că prefer o conversaÅ£ie. Stăm până aproape de ora 16:00.

16.01 – ÃŽmi vine o idee pentru structura textului ÅŸi îi scriu un e-mail să i-o propun. Nu e foarte încântat. Trebuie să mă bazez pe ce am adunat.

17.01 – Transcrierea interviului. Transcriu primele 40 de minute la muncă ÅŸi apoi încă 40 acasă.

18.01 – Transcriu ultimele 40 de minute.
ora 16:00 – mă duc la ÅŸedinÅ£a foto cu Piersic Jr. din Club Prometheus. Fotografiile sunt făcute de Roald Aron.

21.01 – ÃŽmi printez transcrierea interviului ÅŸi încă câteva materiale adunate despre Piersic – în total câteva zeci de pagini.

24.01 – ora 11:00 – Sunt acasă ÅŸi mă apuc de scris. Scriu deschiderea ÅŸi primele două pagini. Prima propoziÅ£ie sună astfel: “Mesele clubului sunt pătrăţoase; atât de strâns adunate încât de la uÅŸa pare o expoziÅ£ie de mobilă pentru păpuÅŸi.”
ora 13:00 -Încerc să dorm puţin. Nu reuşesc şi mă întorc să scriu.
ora 15:00 – Am un prim draft de peste 4.000 de cuvinte dar nu are încă final. Sunt stresat ÅŸi nu sunt gata să arăt textul nimănui.

25.01 – Adaug un sfârÅŸit textului. Sunt extaziat pentru că am făcut niÅŸte experimente de scriitură (cum ar fi un paragraf imens fără punctuaÅ£ie) ÅŸi am senzaÅ£ia că mi-au ieÅŸit. ÃŽi fac o primă revizie ÅŸi mai tai din el. ÃŽl dau la citit Laviniei ÅŸi Gabrielei. Pe Gabi o rog să-mi spună dacă e coerent ÅŸi o întreb ce crede despre personaj (ca să văd dacă textul transmite ce am vrut). Pe Lavinia o rog să nu aibă milă.

26.01 – Nu vreau să aud de text. Le spun asta atât Laviniei cât ÅŸi Gabrielei care au sugestii. Nu vreau să mai vorbesc despre el măcar până a doua zi.

27.01 – ora 19:00 – Mă apuc de draftul trei. O secÅ£iune se mută dintr-un loc în altul la sugestia Laviniei. Mai trec odată prin el ca să-l încheg ÅŸi să cizelez limbajul. Sunt la al treilea draft ÅŸi îl numesc finalpentru că e timpul să-l predau.

28.01 – Predau textul.

30.01 – Mai fac unele modificări îl urma sugestiilor editorilor mei de la Esquire. Textul apoi merge la departmentul de vizual. Eu nu mă voi întâlni cu el din decât în pagină.

03.03 – Apare revista.

Comments

3 Responses to “Jurnalul unei poveÅŸti (din Esquire #6)”

  1. Cristi on March 3rd, 2008 12:47 pm

    Abia astept sa-mi cumpar Esquire-ul pe martie. Am asteptat numarul asta cu sufletul la gura. A fost chinuitoare pauza asta din februarie.

  2. purpleraindance on March 6th, 2008 2:31 pm

    Ce parere ai despre fictionizarea ultimelor zile ale lui Heath Ledger de catre Lisa Taddeo din numarul de aprilie al Esquire? Se mai poate numi acest gen “jurnalism” ?

  3. Cristi on March 6th, 2008 2:57 pm

    E fictiune care porneste de elemente de reportaj. Pe net nu e atat de clar punctat ca in revista — unde in pagini e marcat ca “Esquire fiction”.

Leave a Reply