Atelier de depanat idei ÅŸi texte

Titlul se referă la un workshop pe care îl voi ţine la Centrul pentru Jurnalism Independent în această toamnă. Este un modul pentru avansaţi al cursului de jurnalism narativ (varianta tradiţională a acestuia va începe probabil în 2009).

Date tehnice:
– Programul. Vor fi 24 de ore împărÅ£ite în trei weekend-uri: 8-9 noiembrie, 22-23 noiembrie, 6-7 decembrie;
– CursanÅ£i. Grupa maximă va fi de 10 cursanÅ£i.
– Taxă: 350 RON.

Ce trebuie să ştiţi despre acest curs? De ce e nevoie pentru participare? Ce vom face?

Am încercat să răspund la aceste întrebări în documentul care descrie cursul. Voi face însă un sumar şi vă invit să puneţi întrebări dacă vă e ceva neclar:

Acest atelier este o variantă avansată şi intensivă a cursului de jurnalism narativ. El se adresează jurnaliştilor familiarizaţi cu realizarea de reportaje, portrete şi feature-uri, şi care doresc mai mult de la textele lor. În acest workshop vom aprofunda elemente de documentare, organizare, structură şi vom caută împreună, prin dialog, calea către povestea ideală. Pe parcursul cursului fiecare participant va lucra la realizarea/finalizarea unui articol.

Asta înseamnă că selecÅ£ia va fi mai strictă decât de obicei. “AvansaÅ£i” nu înseamnă neapărat absolvenÅ£i ai cursului tradiÅ£ional – nici pe departe -, dar termenul presupune un grad de familiaritate cu pregătirea, documentarea ÅŸi scrierea unor materiale complexe. Mai ales că dorinÅ£a mea e ca fiecare să ieÅŸim de acolo cu un text sănătos.

De ce e nevoie pentru înscriere:

Рun CV c̢t mai concis.
– o scrisoare de intenÅ£ie de maxim 500 de cuvinte. E indicat ca scrisoarea să vorbească despre cine sunteÅ£i ca jurnaliÅŸti, povestitori sau scriitori ÅŸi să identifice câteva din punctele voastre slabe. ScrieÅ£i despre etapele procesului de documentare/scriere pe care aÅ£i vrea să le perfecÅ£ionaÅ£i în cadrul acestui curs.
– AlegeÅ£i două articole/exemple de scriitură pe care le consideraÅ£i un model pentru munca jurnalistică pe care vreÅ£i să o faceÅ£i. SpuneÅ£i în două-trei paragrafe de ce aÅ£i ales aceste texte ÅŸi care e motivul pentru care vă inspiră. (E de ajuns dacă spuneÅ£i despre ce texte e vorba; nu trebuie să ataÅŸaÅ£i copii. Dacă ele sunt disponibile online, includeÅ£i un link).
– PropuneÅ£i două idei care consideraÅ£i că au potenÅ£ial narativ ÅŸi pe care aÅ£i dori să le executaÅ£i. Ideal vom încerca realizarea uneia dintre ele în cadrul cursului. TrimiteÅ£i câteva paragrafe despre fiecare idee, explicând ÅŸi stadiul în care vă aflaÅ£i cu ea. ÃŽn selecÅ£ia candidaÅ£ilor vom acorda prioritate celor ale căror idei sunt într-un stadiu avansat. Ex: un reporter care vrea să facă portretul unui personaj ÅŸi ÅŸi-a negociat deja accesul; poate chiar ÅŸi o publicaÅ£ie interesată. Sau: un reporter care vrea să scrie despre un anumit fenomen ÅŸi a identificat deja personajele ÅŸi momentele cheie la care va trebui să ajungă pentru a putea realiza materialul. Sau: un reporter care a început deja documentarea unui material, dar pe care vrea să-l strunească ÅŸi să-i găsească cea mai bună formă până la finalul cursului.

Voi încerca să răspund la întrebări în timp util, dar e important de reţinut că înscrierile trebuie făcute până în 15 octombrie şi documentele trebuie să ajungă la CJI (aflaţi aici căile).

Încă o precizare importantă:

Acest curs va fi intensiv şi va necesita un maxim de implicare din partea participanţilor pe parcursul celor trei weekend-uri în care se va desfăşura. La acest workshop se va scrie şi se va citi mult. Admiterea la curs este condiţionată de participare şi muncă. Învăţarea se va produce prin dialog cu colegii şi prin exerciţii; nu este un curs pentru aplicanţii care doresc prelegeri.

Acestea fiind spune, vă aştept cu drag.

Comments

6 Responses to “Atelier de depanat idei ÅŸi texte”

 1. i. on October 7th, 2008 9:56 pm

  mi se pare fascinant workshop-ul. fascinant e putin spus, de fapt.

  ma voi numara printre cei inscrisi. chiar cred ca exigenta ta va duce la un rezultat minunat. asadar, las optimismul in sertar pentru moment si ma apuc de revizuit materialele preferate si de facut ordine in cutiuta cu idei.

  all the best!

 2. Pe scurt at bucurenci.ro on October 9th, 2008 11:28 pm

  […] sunt scriitori printre voi, înscrieÅ£i-vă la Atelierul de Depanat Idei ÅŸi Texte, un curs intensiv de scriere coordonat de Cristi LupÅŸa la CJI (mai e o săptămână până la […]

 3. Emi Gal » Blog Archive » Scurt pe doi on October 10th, 2008 10:18 am

  […] de la divertisment la lucruri mai serioase, Cristi Lupsa ne invită la un workshop despre jurnalism narativ, pentru cei deja cunoscători ai acestui mestesug. Eu îl astept cu mare […]

 4. Lectură de weekend: Despre geniu : A Scrie on October 17th, 2008 10:03 am

  […] Trei dintre cei care au aplicat la Atelierul de la CJI au nominalizat măcar unul dintre aceste texte ca inspiraÅ£ie. October 17, 2008 | Filed Under […]

 5. Despre asemănări şi frici : A Scrie on November 10th, 2008 9:30 am

  […] întâmplat sâmbătă, când am început atelierul de depanat idei ÅŸi texte. ParticipanÅ£ii abia se aÅŸezaseră când i-am rugat să scrie timp de 10 minute despre […]

 6. Bilanţ : A Scrie on February 4th, 2009 9:29 am

  […] care au participat la atelierul de toamnă de la CJI (un fel de modul pentru avansaÅ£i al cursului obiÅŸnuit) au avut un scop precis în cele […]

Leave a Reply