Atelier de depanat idei şi texte

Titlul se referă la un workshop pe care îl voi ţine la Centrul pentru Jurnalism Independent în această toamnă. Este un modul pentru avansaţi al cursului de jurnalism narativ (varianta tradiţională a acestuia va începe probabil în 2009).

Date tehnice:
– Programul. Vor fi 24 de ore împărţite în trei weekend-uri: 8-9 noiembrie, 22-23 noiembrie, 6-7 decembrie;
– Cursanţi. Grupa maximă va fi de 10 cursanţi.
– Taxă: 350 RON.

Ce trebuie să ştiţi despre acest curs? De ce e nevoie pentru participare? Ce vom face?

Am încercat să răspund la aceste întrebări în documentul care descrie cursul. Voi face însă un sumar şi vă invit să puneţi întrebări dacă vă e ceva neclar:

Acest atelier este o variantă avansată şi intensivă a cursului de jurnalism narativ. El se adresează jurnaliştilor familiarizaţi cu realizarea de reportaje, portrete şi feature-uri, şi care doresc mai mult de la textele lor. În acest workshop vom aprofunda elemente de documentare, organizare, structură şi vom caută împreună, prin dialog, calea către povestea ideală. Pe parcursul cursului fiecare participant va lucra la realizarea/finalizarea unui articol.

Asta înseamnă că selecţia va fi mai strictă decât de obicei. “Avansaţi” nu înseamnă neapărat absolvenţi ai cursului tradiţional – nici pe departe -, dar termenul presupune un grad de familiaritate cu pregătirea, documentarea şi scrierea unor materiale complexe. Mai ales că dorinţa mea e ca fiecare să ieşim de acolo cu un text sănătos.

De ce e nevoie pentru înscriere:

– un CV cât mai concis.
– o scrisoare de intenţie de maxim 500 de cuvinte. E indicat ca scrisoarea să vorbească despre cine sunteţi ca jurnalişti, povestitori sau scriitori şi să identifice câteva din punctele voastre slabe. Scrieţi despre etapele procesului de documentare/scriere pe care aţi vrea să le perfecţionaţi în cadrul acestui curs.
– Alegeţi două articole/exemple de scriitură pe care le consideraţi un model pentru munca jurnalistică pe care vreţi să o faceţi. Spuneţi în două-trei paragrafe de ce aţi ales aceste texte şi care e motivul pentru care vă inspiră. (E de ajuns dacă spuneţi despre ce texte e vorba; nu trebuie să ataşaţi copii. Dacă ele sunt disponibile online, includeţi un link).
– Propuneţi două idei care consideraţi că au potenţial narativ şi pe care aţi dori să le executaţi. Ideal vom încerca realizarea uneia dintre ele în cadrul cursului. Trimiteţi câteva paragrafe despre fiecare idee, explicând şi stadiul în care vă aflaţi cu ea. În selecţia candidaţilor vom acorda prioritate celor ale căror idei sunt într-un stadiu avansat. Ex: un reporter care vrea să facă portretul unui personaj şi şi-a negociat deja accesul; poate chiar şi o publicaţie interesată. Sau: un reporter care vrea să scrie despre un anumit fenomen şi a identificat deja personajele şi momentele cheie la care va trebui să ajungă pentru a putea realiza materialul. Sau: un reporter care a început deja documentarea unui material, dar pe care vrea să-l strunească şi să-i găsească cea mai bună formă până la finalul cursului.

Voi încerca să răspund la întrebări în timp util, dar e important de reţinut că înscrierile trebuie făcute până în 15 octombrie şi documentele trebuie să ajungă la CJI (aflaţi aici căile).

Încă o precizare importantă:

Acest curs va fi intensiv şi va necesita un maxim de implicare din partea participanţilor pe parcursul celor trei weekend-uri în care se va desfăşura. La acest workshop se va scrie şi se va citi mult. Admiterea la curs este condiţionată de participare şi muncă. Învăţarea se va produce prin dialog cu colegii şi prin exerciţii; nu este un curs pentru aplicanţii care doresc prelegeri.

Acestea fiind spune, vă aştept cu drag.

Comments

6 Responses to “Atelier de depanat idei şi texte”

 1. i. on October 7th, 2008 9:56 pm

  mi se pare fascinant workshop-ul. fascinant e putin spus, de fapt.

  ma voi numara printre cei inscrisi. chiar cred ca exigenta ta va duce la un rezultat minunat. asadar, las optimismul in sertar pentru moment si ma apuc de revizuit materialele preferate si de facut ordine in cutiuta cu idei.

  all the best!

 2. Pe scurt at bucurenci.ro on October 9th, 2008 11:28 pm

  […] sunt scriitori printre voi, înscrieţi-vă la Atelierul de Depanat Idei şi Texte, un curs intensiv de scriere coordonat de Cristi Lupşa la CJI (mai e o săptămână până la […]

 3. Emi Gal » Blog Archive » Scurt pe doi on October 10th, 2008 10:18 am

  […] de la divertisment la lucruri mai serioase, Cristi Lupsa ne invită la un workshop despre jurnalism narativ, pentru cei deja cunoscători ai acestui mestesug. Eu îl astept cu mare […]

 4. Lectură de weekend: Despre geniu : A Scrie on October 17th, 2008 10:03 am

  […] Trei dintre cei care au aplicat la Atelierul de la CJI au nominalizat măcar unul dintre aceste texte ca inspiraţie. October 17, 2008 | Filed Under […]

 5. Despre asemănări şi frici : A Scrie on November 10th, 2008 9:30 am

  […] întâmplat sâmbătă, când am început atelierul de depanat idei şi texte. Participanţii abia se aşezaseră când i-am rugat să scrie timp de 10 minute despre […]

 6. Bilanţ : A Scrie on February 4th, 2009 9:29 am

  […] care au participat la atelierul de toamnă de la CJI (un fel de modul pentru avansaţi al cursului obişnuit) au avut un scop precis în cele […]

Leave a Reply